Έκθεση «Συν»


Επιμελητής: 
Παναγής Κουτσοκώστας - Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος


Kalos&Klio, «Το Κουτί της Πανδώρας», ψηφιακή εκτύπωση σε αρχειακό χαρτί Hahnemuhle, 120x120 εκ., 2013, ©Kalos&Klio. Με την ευγενική παραχώρηση της Alma Contemporary Art Gallery και Kalos&Klio


Η έκθεση με τον τίτλο ΣΥΝ θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις διαχρονικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα και να συνδυάσει τον εικαστικό με τον ανθρωπολογικό-λαογραφικό χαρακτήρα, ενώ εστιάζει στη λαϊκή παράδοση και στα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις δύο αυτές περιοχές. Η λαϊκή ζωγραφική του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό πόλο πολιτισμικής παρακαταθήκης στο νησί της Λέσβου που και σήμερα προκαλεί το ερευνητικό και εκθεσιακό ενδιαφέρον και γεννά γόνιμες συζεύξεις παραδόσεων λαϊκής εικονογραφίας. Με τον τρόπο αυτόν, μύθοι, δοξασίες και αλληγορικές αφηγήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της έκθεσης, με σκοπό να φανούν οι διαχρονικές σχέσεις των δύο πολιτισμών, οι συσχετίσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και τα νοήματα και οι συμβολισμοί που ενυπάρχουν στην παράδοση των δύο λαών, οι οποίοι φτάνουν σταδιακά σε ένα επίπεδο οικουμενικό και πανανθρώπινο. 
Τα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση φέρουν στον πυρήνα τους όλα εκείνα τα στοιχεία που συνδέουν αφηγηματικά και εικαστικά τις διαφορές, αλλά και τις ομοιότητες των δύο πολιτισμών. Λαογραφικά και εθνογραφικά στοιχεία, μοτίβα, φιγούρες και προσωπικότητες άμεσα αναγνωρίσιμες και με καταβολές από τις δύο περιοχές συγχέονται και συμπλέουν, σε μία προσπάθεια δημιουργίας μίας κοινής συνισταμένης, με έκδηλες τις αναφορές στα κοινά ήθη, έθιμα και στα λοιπά πολιτιστικά στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατ’ επέκταση στα δάνεια και τα αντιδάνεια μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Τελικός στόχος είναι να διαφανούν οι εικαστικές αποτυπώσεις που δημιουργούνται διαχρονικά, ενυπάρχουν στο συνειδητό ή ασυνείδητο των δύο λαών και οι οποίες έχουν τις απαρχές τους πολλούς αιώνες πίσω.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Λάζαρος Αποκατανίδης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Kalos&Klio, Κυριάκος Κατζουράκης, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Ηλίας Καφούρος, Θάνος Κλωνάρης, Ορέστης Λάζος, Θοδωρής Λάλος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Δημήτρης Τάταρης, Μαρία Τσάγκαρη, Δημήτρης Φραγκάκης, Λάμπρος Ψυρράκης.

SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment